czwartek, 4 sierpnia 2011

Jak podlewać kwiaty?

Woda do podlewania powinna być odstała (2-3 dni), przegotowana lub z bardzo dobrego źródła (dobra studnia, czysty strumień). Można użyć także nie solonego wywaru po gotowanych ziemniakach czy innych warzywach. Woda do podlewania powinna mieć temperaturę pokojową (18-20 st C), bo wtedy korzenie najlepiej ją pochłaniają.

Konewka do podlewania powinna mieć drugi, wąski dziobek, żeby można było podlewać nie mocząc liści i środka roślin, które zwykle tego nie lubią. Sitka używamy tylko do roślin dobrze tolerujących zraszanie.


Raz dziennie, a latem, podczas upałów nawet dwa razy, sprawdzamy wilgotność podłoża. Przy okazji zauważymy, że ziemia w plastikowych doniczkach dłużej zatrzymuje wilgoć niż w doniczkach ceramicznych. Rośliny podlewamy zawsze w miarę potrzeby, zależnie od ich wymagań. Uważamy, by nie spowodować  dużych wahań wilgotności, które nie szkodzą jedynie kaktusom.

Jeśli nalewamy wodę na podstawkę lub od góry spłynie na nią nadmiar wody, po 15 min należy ją wylać, aby umożliwić dostęp powietrza do korzeni.
Nigdy nie podlewajmy roślin stojących w pełnym słońcu. Nie zraszamy też kwiatów. Przestrzegajmy reguły: im niższa temperatura otoczenia, tym mniej wody roślina jest w stanie wykorzystać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz